Tag Archives: Михаил Цветков

Презентација на извештајот за адаптација на овоштарството, лозарството и градинарството кон климатските промени

Лесно апликативни, не многу скапи и економски оправдани, вакви адаптивни мерки треба да се преземат за заштита на земјоделството од климатските промени чии негативни влијанија допрва ќе се почувствуваат. Ова е пораката од денешната презентација на резултатите од Проектот за адаптација кон климатските промени, спроведен од Мрежата за рурален развој на Македонија, со финансиска поддршка на УСАИД. Според експертите, државата ... Read More »

Агро-бизнис форум: Пристапот до капитал основа за инвестиции во земјоделството

Македонскиот агро-бизнис има голем потенцијал. За негово искористување е неопходно постојано вложување во модернизација, иновации и знаење, но потребни се и добри стратегии за настап на странски пазари. Ова е пораката од денешниот Агро-бизнис форум што четврта година по ред го организира ПроКредит банка. Учествуваа преку 200 претприемачи и земјоделци, а присуствуваа и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил ... Read More »

Отворена канцеларија на ЛАГ во Старо Нагоричане и Ранковце

Рурален развој преку поврзување на жителите и зајакнување на нивните вештини за соработка и партнерство, треба да поттикне канцеларијата „АБЕР 2015“ на локалната акциска група (ЛАГ) во општина Старо Нагоричане што беше отворена денеска. Канцеларијата, покрај Старо Нагоричане, ќе ги опслужува и општините Куманово и Липково, а целта е жителите преку неа да ги искажуваат своите идеи и потреби и ... Read More »

Министерот Цветков засади дрвцa во Кратовско

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков денеска, во рамки на акцијата „Ден на дрвото – засади ја својата идина“, посади дрвце на локалитетот Манковица, десет километри од Кратово. Цветков ги повика граѓаните на масовност со цел, како што нагласи, да се пошумат планираните 930 хектари со 3,16 милиони садници. Денешното пошумување со разни видови дрвја (црнбор, бел, бор, ... Read More »

ЦЕИ Бизнис форум

Во рамките на Македонското претседавање со Централно – европската иницијатива (ЦЕИ), Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Министерството за надворешни работи, во соработка со Секретаријатот на ЦЕИ и Стопанската комора за Централна Европа, организираа Бизнис Форум посветен на унапредување на регионалната соработка и конкурентноста во прехранбениот сектор и агробизнисот. Форумот го отвори министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил ... Read More »