Tag Archives: Михаил Цветков

Цветков: Очекувам 100 проценти да се искористат парите од ИПАРД 2 програмата

Првите договори за користење средства од ИПАРД 2 програмата во вкупна вредност од 10 милиони евра ресорното Министерство најавува дека ќе бидат потпишани до крајот на јуни или почетокот на јули годинава и да бидат искористени 100 проценти. Со првиот повик за ИПАРД 2, објавен денеска, земјоделците до 23 јуни годинава можат да апицираат за инвестиции во материјални средства на ... Read More »

Министерот Цветков ги промовира новите теренски возила за Шумската полиција

Нови 30 теренски возила „дачиа“ со комплетна опрема за Шумската полиција беа промовирани во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ). Возилата вредни 30 милиони денари, се купени од сопствени средства, на МЗШВ, а ќе бидат доставени до сите 30 шумско-полициски станици низ Македонија. Исплатата ќе се реализира во наредните пет години. – Шумската полиција мора да биде добро опремена. ... Read More »

Проект за подобра контрола на храната и болестите кај растенијата и животните

Јакнење на пазарната економија и подобрување на конкурентноста на македонските земјоделско-прехранбени производи на пазарите на ЕУ преку ефикасна, гарантирана заштита на потрошувачите и стандардите за безбедност на храната, е целта на новиот твининг проект што во наредните 17 месеци ќе го спроведува Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) со финансиска поддршка на ЕУ. Проектот „Понатамошно развивање на контролните системи на ... Read More »

Идниот месец се отвора Македонскиот изложбено – трговски дом во Москва

Свежо овошје и зеленчук, конзервирани, млечни и месни производи, како и пијалаци, ќе бидат дел од првата пратка со која на 23 март годинава и официјално ќе се отвори Македонскиот изложбено – трговски дом во Москва. Како што беше истакнато на денешната презентација што ја организираше Македонско – руската стопанска комора, Домот се наоѓа во комплексот „Фуд сити“, своевиден трговски ... Read More »

Цветков на закројување лоза во „Тиквеш“, посака добар принос и квалитетно грозје

Добар принос, квалитетно грозје и исплата на средствата за предаденото грозје, им порача на лозарите од Тиквешко министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков закројувајќи винови лози во насадите на винарската визба „Тиквеш“ по повод празникот свети Трифун заштитникот на лозарите. – Како и секоја година и оваа година проблеми. Затоа сме ние тука да ги решаваме, како министерство, ... Read More »

Македонија дел од заедничкиот софтвер на ЈИЕ за рано прогнозирање временски непогоди

Три милиони евра ќе вложи Македонија во опрема за брзо детектирање и најавување на временските неприлики, соопшти денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков. Проектот веќе се подготвува, а целта е да обезбеди капацитет за обработка на огромен број информации кои треба да дадат што поточна прогноза. – Таква опрема е неопходна за да можеме да собереме, а ... Read More »

Земјоделците бесплатно имаат на располагање 27 проекти за изградба на фарми и насади

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство подготви 27 стандардизирани проекти за изградба на сточарски фарми, мандри и силоси и за подигнување на овошни и лозови насади со кои земјоделците ќе можат да аплицираат за средства од ИПАРД 2 програмата и Програмата за рурален развој. Министерот за земјоделство Михаил Цветков денеска на прес-конференција истакна дека проектите се бесплатни и оти може ... Read More »

Министерот Цветков засади црн бор во Тетовско

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков денеска во рамки на акцијата „Ден на дрвото – засади ја својата иднина” посади дрвце во месноста Брдце над селото Сиричино, општина Јегуновце каде на околу шест хектари беа засадени околу 15 илјади садници црн бор. – Ова е 18-та по ред акција Ден на дрвото – засади ја својата иднина. Оваа ... Read More »

Цветков на промоција на резултатите на оризово поле од системот капка по капка

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков во присуство на оризопроизводители ги промовираше резулатите од првото и единствено поле со ориз во Македoнија наводнувано со систем „капка по капка“ во сопственост на Јорданчо Лефков. -За македонското земјоделство да биде конкурентно клучно е земјоделците да инвестираат во нови технологии како системите капка по капка за едногодишни култури. Новиот начин на ... Read More »

Министерот Цветков на министерски форум во Кина

Во главниот град на провинцијата Јунан, Кунминг во Кина минатата недела се одржа 11-от министерски форум од иницијативата за трговска и економска соработка помеѓу земјите на централна и источна европа и Кина, на која присутвуваше и македонска делегација предводена од министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков. Во свое обраќање на форумот министерот Цветков нагласи дека развојот на македонското ... Read More »