Субвенции од три денари за килограм откупено грозје „вранец“

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Субвенции од три денари по килограм откупено винско грозје во 2016 година, за количини кои се над 60 проценти, но не повеќе од 130 отсто во споредба со ланските откупени количини од сортата „вранец“, за винарските визби, најави министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Михаил Цветков.

Оваа одлука, според министерот, е донесена по средбата со винариите на која информирале дека ќе го намалат откупот на грозјето бидејќи, како што истакнале, на европскиот пазар била понудена пониска цена поради големиот наплив на вина од многу земји.

– Имаме и голем притисок за откуп на сортата „вранец“ имајќи предвид дека таа е веќе стасана, и треба да се откупи во наредните неколку дена. Доколку не направиме да се откупи, постои можност да остане на лозовите плантажи. Владата на РМ на седницата која се одржа вчера донесе одлука да го стимулира откупот, истакна Цветков.

Според министерот, се предвидува да се откупат околу 30 до 35 милиони килограми „вранец“.

Цветков информираше дека до вчера откупени се над 43 милиони килограми грозје од кои 26 милиони се од сортата „вранец“, а останатите се други сорти грозје.

На прашањето за веќе набраното грозје од последниот викенд кое не е предадено во винариите, министерот рече дека проблемот настанал по дождот кога лозарите почнале со хаотичното берење на грозјето од страв дека нема да успеат да го предадат бидејќи винарските визби имаат одреден технолошки капацитет што можат да го примат.

– Од тие причини апелирам винариите и лозарите да се договараат кога да се бере грозјето, рече Цветков и додаде дека грозјето кое нема да биде предадено ќе се преработува во дестилат.

На прашањето за тоа дали се намирени долговите на винариите кон лозарите, Цветков рече дека винаријата Повардарие ги намирила сите побарувања кон лозарите кои директно го предале грозјето во винаријата, додека друга винарија која имала долг од над еден милион евра не ги исплатила лозарите и укината и е лиценцата.

– Оваа година таа винарија нема да може да откупува грозје, потенцира министерот Михаил Цветков.

Comments are closed.