СООПШТЕНИЕ

Социјалистичката партија на Македонија ги цени заложбите на еврокомесарот за проширување и соседска политика на ЕУ, Јоханес Хан, за политичкиот дијалог, за претпристапните преговори на високо ниво, како и за финансиските средства од Инструментот за предпристапна помош како помош во справувањето со кризата со бегалците.
Меѓутоа, после 25 години самостојност и независност и повеќе од 70 години од постоењето на нашата држава е неприродно и непристојно, еден ден пред неговата посета на нашата држава, на тематска прес конференција тој и понатаму да не ја нарекува Република Македонија со нејзиното уставно име.
Ословувајќи ја Република Македонија со „привремената“ референца БЈРМ г-дине Хан ги повредивте чувствата на македонските граѓани.
За нас е несфатливо, Вие, како висок претставник на ЕУ, во своето обраќање во јавноста за Република Македонија и понатаму да го користитете навредувачкиот акроним.
Ние, македонските социјалисти, сметаме дека со ваквото ословување на нашата држава Вие всушност и не знаете во која држава доаѓате.
Се надеваме дека ќе соберете сили да му се извините на македонскиот народ.
Да потсетиме дека Република Македонија, како самостојна и независна држава оптстојува и меѓународно е етаблирана дваесет и пет години и меѓународно призната од скоро од сите држави членки на Обединетите нации под нејзиното уставно име.

Comments are closed.