Category Archives: Активности

Заменик министерот за здравство на регионална конференција за репродуктивно здравје

Заменик министерот за здравство на регионална конференција за репродуктивно здравје

Заменик министерот за здравство, Јовица Андовски, присуствува на регионалната конференција за подобрување на репродуктивното здравје во регионот, која се одржува од 27 – 29 мај во Софија, Република Бугарија, во организација на Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА). На конференцијата учествуваат високи претставници и експерти од повеќе земји од регионот на Источна Европа и Централна Азија. Фокусот на дискусиите ... Read More »

Реакција на СПМ на уцените и заканите на премиерот на Албанија Еди Рама

Социјалистичката партија на Македонија е изненадена и вчудоневидена од уцените и заканите што премиерот на Албанија Еди Рама ги искажа на регионалниот самит против тероризмот дека неговата земја ќе стави вето за влез на Република Македонија во НАТО доколку таа целосно не го спроведе Охридскиот договор. Ваквата изјава на Рама и другите негови гледишта за борбата против тероризмот, особено искажани ... Read More »

Повик за голем народен собир

Социјалистичката партија на Македонија ги повикува своите членови, симпатизери и поддржувачи да се вклучат на големиот народен собир кој ќе се одржи во Скопје, во понеделник на 18-ти Мај. Ги повикуваме сите граѓани да ни се придружат и да бидат дел од овој голем народен собир на кој сите сплотени јасно ќе ја искажеме нашата цврста определба за просперитетна Република ... Read More »

Соопштение до јавноста во врска со случувањата во Куманово

Во врска со жестоката пресметка на македонските безбедносни сили со тероистичката група утврдена во дива населба во Куманово, Социјалистичката партија на Македонија изразува длабоко жалење за осумте херојски загинати и повредени припадници на македонската полиција на олтарот на слободата, мирот и напредокот на нашата татковина. Длабоко сочуствуваме со загубата, болката и тагата на семејствата на загинатите полицајци чија смрт неможе ... Read More »

Првомајски проглас

Поминаа 101 година откако на 1 мај 1914 година во Скопје, Велес, Штип и Битола, за прв пат во Македонија работниците излегоа на демонстрации барајќи подобрување на своите права. Годините минуваа но борбата на работничката класа не престана. Социјалистичката партија на Македонија, како во минатото, така и денес во новосоздадените услови, стои зад напорите за праведно вреднување на вистински труд, ... Read More »

Работилница за развивање национална здравствена стратегија „Здравје 2020“

Работилница за развивање национална здравствена стратегија „Здравје 2020“

Заменик министерот за здравство Јовица Андовски, денеска присуствуваше на работилницата за развивање национална стратегија за здравје до 2020 година, на иницијатива на Министерството за здравство, со поддршка на Светска здравствена организација (СЗО). Изготвувањето Националната стратегија „Здравје 2020“ предвидува сеопфатен процес кој ќе ги вклучи сите чинители под водство на владиниот Комитет за животна средина и здравје, при што се предвидува ... Read More »

Дискусија на Љупчо Димовски, пратеник и генерален секретар на СПМ 30.03.2015

Дискусија на Љупчо Димовски, пратеник и генерален секретар на СПМ, за Дополнетиот предлог на законот за водостопанство – II читање на 41 Седница на Собранието на Република Македонија оддржана на 30 Март, 2015 година. Read More »

Соопштение

Позврзано со последните настани и барањето од одредени политички субјекти за ангажирање на странци или експерти за надминување на внатрешните состојби во Република Македонија, Социјалистичката партија на Македонија енергично се спротивставува. Во своето 70 годишно постоење како држава, Република Македонија ги има сите капацитети за решавање на проблемите во својот развој. Ангажирањето на било кој од страна значи загрозување на ... Read More »

Дискусија на пратеникот и генерален секретар на СПМ Љупчо Димовски 18.03.2015

Дискусија на пратеникот и генерален секретар на СПМ Љупчо Димовски за Предлог-Законот за водостопанство на второто продолжение на Седницата бр.39 на Собранието на Р.Македонија, оддржана на 18.03.2015 год. Read More »

Дискусија на пратеникот и генерален секретар на СПМ Љупчо Димовски 17.03.2015

Дискусија на пратеникот и генерален секретар на СПМ Љупчо Димовски за Предлог-Закон за изменување на Законот за хидрометеоролошка дејност на првото продолжение на Седницата бр.39 на Собранието на Р.Македонија, оддржана на 17.03.2015 год. Read More »