Category Archives: Активности

Идниот месец се отвора Македонскиот изложбено – трговски дом во Москва

Свежо овошје и зеленчук, конзервирани, млечни и месни производи, како и пијалаци, ќе бидат дел од првата пратка со која на 23 март годинава и официјално ќе се отвори Македонскиот изложбено – трговски дом во Москва. Како што беше истакнато на денешната презентација што ја организираше Македонско – руската стопанска комора, Домот се наоѓа во комплексот „Фуд сити“, своевиден трговски ... Read More »

Опстанокот на Македонија ќе се брани со македонска платформа

Оваа платформа не е пандан на албанската платформа, појаснува Димовски од Социјалистичката партија на Македонија, туку ова е исклучиво наша иницијатива. Не сакаме платформата да биде партиска, туку поддржана од сите граѓани, бидејќи ја подготвивме согласно Уставот и законите. ­Ова е многу сериозен документ, бидејќи почива на црвените линии кои го засегаат секој граѓанин на Република Македонија, а негови основни ... Read More »

Соопштение на СПМ во врска со написот во „Слободен печат“

Социјалистичка партија на Македонија во денешното издание на дневниот весник „Слободен печат“ имаше прилика со слика на насловната страна и збор да види и да го прочита уводникот на уредникот Бранко Геровски и неговите гледања за драматичната состојба во Република Македонија. Немајќи аргументи за одбрана на платформата на партиите на Албанците во Македонија и последиците од неа, авторот со политички ... Read More »

Цветков на закројување лоза во „Тиквеш“, посака добар принос и квалитетно грозје

Добар принос, квалитетно грозје и исплата на средствата за предаденото грозје, им порача на лозарите од Тиквешко министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков закројувајќи винови лози во насадите на винарската визба „Тиквеш“ по повод празникот свети Трифун заштитникот на лозарите. – Како и секоја година и оваа година проблеми. Затоа сме ние тука да ги решаваме, како министерство, ... Read More »

Македонија дел од заедничкиот софтвер на ЈИЕ за рано прогнозирање временски непогоди

Три милиони евра ќе вложи Македонија во опрема за брзо детектирање и најавување на временските неприлики, соопшти денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков. Проектот веќе се подготвува, а целта е да обезбеди капацитет за обработка на огромен број информации кои треба да дадат што поточна прогноза. – Таква опрема е неопходна за да можеме да собереме, а ... Read More »

ИНИЦИЈАТИВА на Социјалистичката партија на Македонија за изработка на сеопфатна македонска Платформа за одбраната на виталните национални и државни интереси

Република Македонија повеќе години наназад се соочува со загрижувачка политичка криза креирана од надворешни центри на моќ. Социјалистичката партија на Македонија подолго време и повеќе пати укажуваше на овие состојби и опасноста од разградување на нашата држава, според сценарио веќе видено не само во Македонија, туку и пошироко во Европа. Поаѓајќи од овие состојби, Социјалистичка партија на Македонија, чувствувајќи историска ... Read More »

СЈО – Предмет „Пуч“

Социјалистичката партија на Македонија одлуката на Специјалното јавно обвинителство за повлекување од случајот „Пуч“ ја смета за недостојна за орган кој е формиран за правно расчистување на две и пол годишната политичка криза наметната од страна на опозицијата. Меѓу останатото, основата за разрешување на наметнатата криза се состои и во правното расветлување низ институциите на правниот систем за иницијаторите, нарачателите ... Read More »

Земјоделците бесплатно имаат на располагање 27 проекти за изградба на фарми и насади

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство подготви 27 стандардизирани проекти за изградба на сточарски фарми, мандри и силоси и за подигнување на овошни и лозови насади со кои земјоделците ќе можат да аплицираат за средства од ИПАРД 2 програмата и Програмата за рурален развој. Министерот за земјоделство Михаил Цветков денеска на прес-конференција истакна дека проектите се бесплатни и оти може ... Read More »

Министерот Цветков засади црн бор во Тетовско

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков денеска во рамки на акцијата „Ден на дрвото – засади ја својата иднина” посади дрвце во месноста Брдце над селото Сиричино, општина Јегуновце каде на околу шест хектари беа засадени околу 15 илјади садници црн бор. – Ова е 18-та по ред акција Ден на дрвото – засади ја својата иднина. Оваа ... Read More »

Цветков на промоција на резултатите на оризово поле од системот капка по капка

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков во присуство на оризопроизводители ги промовираше резулатите од првото и единствено поле со ориз во Македoнија наводнувано со систем „капка по капка“ во сопственост на Јорданчо Лефков. -За македонското земјоделство да биде конкурентно клучно е земјоделците да инвестираат во нови технологии како системите капка по капка за едногодишни култури. Новиот начин на ... Read More »