Category Archives: Активности

Реакција на СПМ за неуставно донесениот Закон за јазиците

Социјалистичката партија на Македонија е крајно загрижена за хаосот што секојдневно се создава во Република Македонија со непочитување на Уставот, законите и другите правни акти. Особено загрижува фактот што таквото непочитување доаѓа од законодавниот дом, Собранието на Република Македонија, и од неговиот претседател. Граѓаните на Македонија имаа можност да видат какво насилие беше применето при прогласувањето на Законот за јазиците ... Read More »

Соопштение на СПМ

Социјалистичката партија на Македонија со чувство на историска одговорност ја изразува својата сериозна загриженост од последните случувања поврзани со изјавите за можноста за менување на името на нашата Држава. Особено е загрижувачка леснотијата со која се отвара ова прашање од страна на политичките фактори кои во овој момент ја имаат одговорноста за носење одлуки. Напоменуваме дека е потребно тие да ... Read More »

Соопштение

Македонскиот народ знае дека само низ големи остварувања и дела и со меѓусебно почитување може да се постигне единството. Преку сите оние спортисти кои го претставуваат со големо срце кое што го имаат и со нивната подготвеност за градење на заедништвото составено од нации од цела Европа. Токму тие, не само со својата игра, туку и со прославувањето не заборавија ... Read More »

8-ми Конгрес на СПМ

Социјалистичката партија на Македонија денес, 27 мај 2017 година, го одржа својот Осми Конгрес. Конгресот избра нови органи, а за претседател повторно е избран Љубисав Иванов Ѕинго. На Конгресот беше поднесен Извештај за работата на партијата во изминатиот четири годишен период. Беа направени мали измени на Статутот на СПМ и беа донесени заклучоци за актуелната општествено политичка состојба во државата, ... Read More »

Цветков: Очекувам 100 проценти да се искористат парите од ИПАРД 2 програмата

Првите договори за користење средства од ИПАРД 2 програмата во вкупна вредност од 10 милиони евра ресорното Министерство најавува дека ќе бидат потпишани до крајот на јуни или почетокот на јули годинава и да бидат искористени 100 проценти. Со првиот повик за ИПАРД 2, објавен денеска, земјоделците до 23 јуни годинава можат да апицираат за инвестиции во материјални средства на ... Read More »

Соопштение

Социјалистичката партија на Македонија ја предвиде неповолната внатрешно политичка состојба во државата предизвикана од внатрешни и надворешни сили кои тоа го направија за свои цели и интереси. Социјалистичката партија на Македонија предлага двете најголеми политички партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да прејдат на непосредни разговори и преговори и при тоа низ дијалог, смирено однесување и толерантност, со почитување на секое изнесено ... Read More »

Ставови на СПМ за Манифестот за Единствена Република Македонија

Социјалистичката партија на Македонија смета дека Манифестот за Единствена Република Македонија претставува документ со добра основа со кој ќе се отвори широка расправа за надминување на новонастанатата ситуација на длабока политичка криза со сè поизразена подделба меѓу граѓаните и националното ткиво на македонскиот народ, како и во градењето доверба за пронаоѓање на излезните решенија. Оттаму, Социјалистичката партија на Македонија, давајќи ... Read More »

Заменик министерот на здравство на министерски состанок во Молдавија

На состанокот присуствуваат високи претставници на владите во регионот на Југоисточна Европа и пошироко. Темата на четвртиот министерски состанок е „Унапредување и благосостојба на здравјето во Југоисточна Европа 2030“, во насока на воведување заеднички субрегионални и национални активности во регионот на Југоисточна Европа за спроведување и остварување на целите за одржлив развој на Обединетите нации, со цел унапредување на здравјето, ... Read More »

Министерот Цветков ги промовира новите теренски возила за Шумската полиција

Нови 30 теренски возила „дачиа“ со комплетна опрема за Шумската полиција беа промовирани во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ). Возилата вредни 30 милиони денари, се купени од сопствени средства, на МЗШВ, а ќе бидат доставени до сите 30 шумско-полициски станици низ Македонија. Исплатата ќе се реализира во наредните пет години. – Шумската полиција мора да биде добро опремена. ... Read More »

Проект за подобра контрола на храната и болестите кај растенијата и животните

Јакнење на пазарната економија и подобрување на конкурентноста на македонските земјоделско-прехранбени производи на пазарите на ЕУ преку ефикасна, гарантирана заштита на потрошувачите и стандардите за безбедност на храната, е целта на новиот твининг проект што во наредните 17 месеци ќе го спроведува Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) со финансиска поддршка на ЕУ. Проектот „Понатамошно развивање на контролните системи на ... Read More »