Category Archives: Соопштенија

Честит 11-ти Октомври

На овој историски црвен 11-ти Октомври, повторно ја соопштуваме цврстата определба на Социјалистичката партија на Македонија дека ние, под условите кои ни се диктираат, под притисок и надворешните влијанија, сме исправени пред уценувањата и крајно неповолните договори со три соседни држави.Од нас упорно се бара да се откажеме од својот идентитет, од нашиот јазик, од сопствената вековна историја, својата култура, ... Read More »

Честитка за Денот на независноста

Социјалистичка партија на Македонија на македонскиот народ и на сите граѓани на Рапублика Македонија им го честита празникот 8-ми Септември, Денот на независноста на Република Македонија. Денешниот ден е историскиот врв на Македонците во остварувањето на долговековниот сон за своја слободна, самостојна и независна македонска држава. Референдумското изјаснување во 1991 година претставува заокружување на долгата и тешка борба на македонскиот ... Read More »

ПОВИК

Во пресрет на вториот круг од претседателските Избори Социјалистичката партија на Македонија се обраќа до своето членство и до граѓаните на Република Македонија напоменувајќи на значењето на одлуката која на 5-ти Мај треба сите заедно ќе ја донесеме, а која ќе има исклучително влијание врз иднината на нашата Татковина. Тргнувајќи од својата историска одговорност Социјалистичката партија на Македонија ги споделува ... Read More »

Реакција на СПМ за неуставно донесениот Закон за јазиците

Социјалистичката партија на Македонија е крајно загрижена за хаосот што секојдневно се создава во Република Македонија со непочитување на Уставот, законите и другите правни акти. Особено загрижува фактот што таквото непочитување доаѓа од законодавниот дом, Собранието на Република Македонија, и од неговиот претседател. Граѓаните на Македонија имаа можност да видат какво насилие беше применето при прогласувањето на Законот за јазиците ... Read More »

Ставови на СПМ за актуелните политички состојби во земјата

Социјалистичката партија на Македонија како најстара политичка партија во Македонија, основана во 1892 година, непрекинато дејствува на македонската политичка сцена подолго од 125 години. СПМ потекнува од народот и секогаш е со народот, изворно застапувајќи ги неговите интереси, стремежи и желби. Во изминатите години СПМ дејствува одговорно и посветено во оставрувањето на државноста и без колебање стоеше на браникот на ... Read More »

Соопштение на СПМ

Социјалистичката партија на Македонија со чувство на историска одговорност ја изразува својата сериозна загриженост од последните случувања поврзани со изјавите за можноста за менување на името на нашата Држава. Особено е загрижувачка леснотијата со која се отвара ова прашање од страна на политичките фактори кои во овој момент ја имаат одговорноста за носење одлуки. Напоменуваме дека е потребно тие да ... Read More »

Соопштение

Македонскиот народ знае дека само низ големи остварувања и дела и со меѓусебно почитување може да се постигне единството. Преку сите оние спортисти кои го претставуваат со големо срце кое што го имаат и со нивната подготвеност за градење на заедништвото составено од нации од цела Европа. Токму тие, не само со својата игра, туку и со прославувањето не заборавија ... Read More »

8-ми Конгрес на СПМ

Социјалистичката партија на Македонија денес, 27 мај 2017 година, го одржа својот Осми Конгрес. Конгресот избра нови органи, а за претседател повторно е избран Љубисав Иванов Ѕинго. На Конгресот беше поднесен Извештај за работата на партијата во изминатиот четири годишен период. Беа направени мали измени на Статутот на СПМ и беа донесени заклучоци за актуелната општествено политичка состојба во државата, ... Read More »

Соопштение

Социјалистичката партија на Македонија ја предвиде неповолната внатрешно политичка состојба во државата предизвикана од внатрешни и надворешни сили кои тоа го направија за свои цели и интереси. Социјалистичката партија на Македонија предлага двете најголеми политички партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да прејдат на непосредни разговори и преговори и при тоа низ дијалог, смирено однесување и толерантност, со почитување на секое изнесено ... Read More »

СООПШТЕНИЕ

Социјалистичката партија на Македонија е длабоко загрижена од нетранспаретното договарање меѓу СДСМ и ДУИ за обезбедување на потребните пратенички потписи за добивање мандат за формирање на Влада. Во основата на ова договарање е тиранската Платформа на албанските партии во Република Македонија. Од она што е неофицијално обелоденето од повеќе извори, а особено со извесувањата на ДУИ, договорени се и прифатени ... Read More »