Category Archives: Прес конференции

Ставови на СПМ за Манифестот за Единствена Република Македонија

Социјалистичката партија на Македонија смета дека Манифестот за Единствена Република Македонија претставува документ со добра основа со кој ќе се отвори широка расправа за надминување на новонастанатата ситуација на длабока политичка криза со сè поизразена подделба меѓу граѓаните и националното ткиво на македонскиот народ, како и во градењето доверба за пронаоѓање на излезните решенија. Оттаму, Социјалистичката партија на Македонија, давајќи ... Read More »

СЈО – Предмет „Пуч“

Социјалистичката партија на Македонија одлуката на Специјалното јавно обвинителство за повлекување од случајот „Пуч“ ја смета за недостојна за орган кој е формиран за правно расчистување на две и пол годишната политичка криза наметната од страна на опозицијата. Меѓу останатото, основата за разрешување на наметнатата криза се состои и во правното расветлување низ институциите на правниот систем за иницијаторите, нарачателите ... Read More »

Реакција на СПМ за изјавите и предлозите на Зоран Заев

Социјалистичката партија на Македонија жестоко реагира и остро се спротивставува на изјавите и предлозите на Зоран Заев, претседателот на опозицискиот социјалдемократски сојуз, за редифинирање на државата, нејзина федерализација и разбивање, за менување на уставниот поредок на Република Македонија, нарушувањето на изградената државна политика кон соседите, како и изградените македонски позиции во решавањето на спорот со јужниот сосед, односно зачувувањето на ... Read More »

Прес конференција 13.04.2016

Социјалистичката партија на Македонија се обраќа до сите гаѓаните на Република Македонија, до македонскиот народ, до Албанците, Србите, Ромите, Власите, Бошњаците и сите останати, без оглед на националната и верската припадност, на политичката и идеолошка определба да се обединат во одбрана и сочувување на својата држава. Социјалистичката партија на Македонија уште од самиот почеток се обрати до македонските граѓани со ... Read More »

Прес конференција на СПМ

Социјалистичката партија на Македонија загрижена од настаните што се случуваа во текот на 2015 година, а особено во текот на оваа година кои ја туркаат Македонија во длабока политичка криза ги повикува граѓаните на Република Македонија, онака како што низ историјата македонските социјалисти повикуваа на одбрана, без разлика на националната и верската припадност, без разлика на партиската и идеолошката определба, ... Read More »

Обраќање на членот на Претседателството на СПМ Владанка Авировиќ до жените на Македонија и македонската јавност по повод меѓународниот ден на жените 8ми Март

Почитувани жени на Македонија и сите граѓани во неа, Денешниот ден е меѓународен ден на жената, светски празник со кој се одбележува нејзината борба за економска, политичка и социјална рамноправност со мажите. Историјата на сите времиња особено денешната, не учи дека не смееме да заборавиме да мислиме за неа и нејзината положба, дека денес никој не може неа да ја ... Read More »

СПМ предлага неминовно оддржување на изборите на 24-ти април

Социјалистичката партија на Македонија, како најстара политичка партија основана од 1892 година и непрекинато активна за целиот период, со одговорност и со голема загриженост за состојбите во Државата предлага неминовно одржување на предвремените парламентарни Избори на 24-ти Април, 2016 година од политички, економски, безбедностни и национални причини. Состојбите се многу сложени, владее голема неодговорност, без чувство за националното достоинство, патриотизам ... Read More »

ПРЕС СПМ 26.01.2016

Почитувајќи го мислењето на граѓаните, националниот и државниот интерес, Социјалистичката партија на Македонија напоменува дека предвремените парламентарни избори мора да се одржат на 24-ти април и дека не постои ниту еден основ за нивно одложување. Социјалистичката партија на Македонија укажува на несовесното работење на поединечни членови на Дражавната изборна комисија предложени од опозицијата. Предупредуваме на нивното саботирање во извршувањето на ... Read More »

Прес конференција на СПМ

  Наместо да влезе во Собранието на Република Македонија и активно да се вклучи во неговата работа, сведоци сме на брутален обид за насилно уривање на уставниот поредок на државата, организиран токму од страна на опозицијата и нејзиниот лидерот. За граѓаните на Република Македонија се неприфатливи активностите на шпиунирање, насилство врз највисоките претставници на државните институции и помагање во тоа. ... Read More »

Коментари на СПМ во врска со Извештајот од ЕК

Социјалистичката партија на Македонија изразува задоволство за шестиот последователно позитивен Извештај на Европската Комисија. Како претходните, така и овој Извештај во себе соддржи препорака за започнување на преговорите за полноправно членство на Република Македонија во Европската Унија. Оценките содржани во Извештајот се резултат на спроведените реформи од страна на Владата на Република Македонија и нејзините заложби во исполнување на Копенхашките ... Read More »