Category Archives: Соопштенија

Соопштение на СПМ

SPM LOGO

Социјалистичката партија на Македонија со чувство на историска одговорност ја изразува својата сериозна загриженост од последните случувања поврзани со изјавите за можноста за менување на името на нашата Држава. Особено е загрижувачка леснотијата со која се отвара ова прашање од страна на политичките фактори кои во овој момент ја имаат одговорноста за носење одлуки. Напоменуваме дека е потребно тие да ... Read More »

Соопштение

SPM LOGO

Македонскиот народ знае дека само низ големи остварувања и дела и со меѓусебно почитување може да се постигне единството. Преку сите оние спортисти кои го претставуваат со големо срце кое што го имаат и со нивната подготвеност за градење на заедништвото составено од нации од цела Европа. Токму тие, не само со својата игра, туку и со прославувањето не заборавија ... Read More »

8-ми Конгрес на СПМ

kongres

Социјалистичката партија на Македонија денес, 27 мај 2017 година, го одржа својот Осми Конгрес. Конгресот избра нови органи, а за претседател повторно е избран Љубисав Иванов Ѕинго. На Конгресот беше поднесен Извештај за работата на партијата во изминатиот четири годишен период. Беа направени мали измени на Статутот на СПМ и беа донесени заклучоци за актуелната општествено политичка состојба во државата, ... Read More »

Соопштение

SPM LOGO

Социјалистичката партија на Македонија ја предвиде неповолната внатрешно политичка состојба во државата предизвикана од внатрешни и надворешни сили кои тоа го направија за свои цели и интереси. Социјалистичката партија на Македонија предлага двете најголеми политички партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да прејдат на непосредни разговори и преговори и при тоа низ дијалог, смирено однесување и толерантност, со почитување на секое изнесено ... Read More »

СООПШТЕНИЕ

SPM LOGO

Социјалистичката партија на Македонија е длабоко загрижена од нетранспаретното договарање меѓу СДСМ и ДУИ за обезбедување на потребните пратенички потписи за добивање мандат за формирање на Влада. Во основата на ова договарање е тиранската Платформа на албанските партии во Република Македонија. Од она што е неофицијално обелоденето од повеќе извори, а особено со извесувањата на ДУИ, договорени се и прифатени ... Read More »

Соопштение на СПМ во врска со написот во „Слободен печат“

SPM LOGO

Социјалистичка партија на Македонија во денешното издание на дневниот весник „Слободен печат“ имаше прилика со слика на насловната страна и збор да види и да го прочита уводникот на уредникот Бранко Геровски и неговите гледања за драматичната состојба во Република Македонија. Немајќи аргументи за одбрана на платформата на партиите на Албанците во Македонија и последиците од неа, авторот со политички ... Read More »

ИНИЦИЈАТИВА на Социјалистичката партија на Македонија за изработка на сеопфатна македонска Платформа за одбраната на виталните национални и државни интереси

SPM LOGO

Република Македонија повеќе години наназад се соочува со загрижувачка политичка криза креирана од надворешни центри на моќ. Социјалистичката партија на Македонија подолго време и повеќе пати укажуваше на овие состојби и опасноста од разградување на нашата држава, според сценарио веќе видено не само во Македонија, туку и пошироко во Европа. Поаѓајќи од овие состојби, Социјалистичка партија на Македонија, чувствувајќи историска ... Read More »

Соопштение

spm-slika

Социјалистичката партија на Македонија и во оваа прилика нагласува дека на 11-ти декември 2016 година во Република Македонија се спроведоа фер, демократски и кредибилни вонредни парламентарни избори, потврдени и од страна на маѓународната заедница и сите фактори вклучени во процесот, со што уште еднаш се потврди легитимитетот на Коалицијата „За подобра Македонија“ која е изборен победник, со што се сполнети ... Read More »

75 години од почетокот на антифашистичкото востание во Македонија

14542335_542279442641745_1987231393895709655_o

Република Македонија одбележува 75 години од почетокот на антифашистичкото востание, социјалистичката револуција и народно ослободителната борба. Со нападот на борците од Првиот прилепски партизански одред „Гоце Делчев“ започна организираното востание на македонскиот народ против германскиот, бугарскиот и италијанскиот фашистички окупатор за ослободувањето на земјата со длабоки историски корени. Народот на Македонија ја донесе одлуката да пристапи кон страната на прогресивното ... Read More »

Соопштение 21 Април 2016

spm

Социјалистичката партија на Македонија е згрозена од вандалското однесување на опозицијата и нејзиното бездушно сквернавење на историските паметници кои го овековечуваат минатото на македонскиот народ. Симболот на антифашистичката борба на македонскиот народ, споменикот на АСНОМ, недостоинствено е осрамотен во налетот на опозициските јуришници. Социјалистичката партија на Македонија напоменува дека Народно ослободителната борба на македонскиот народ претставува најсветлата страница од неговото ... Read More »